V prvním článku se společně vydáme na západ Evropy, konkrétně do Irska a ochutnáme místní specialitu – Irish Stew (můžeme přeložit jako irský guláš nebo irské dušené).
Tento hlavní chod se tradičně podává na Den svatého Patrika (Saint Patrick’s Day), který se slaví 17. března a historie tohoto pokrmu sahá až do konce 18. století.
Mně však o víkendu byla taková zima, že jsem nám ho připravila už teď. Zahřeje vás totiž nejen v chladném počasí, ale i na duši.
Moji studenti jsou stejně jako já milovníci dobrého jídla a často v našich lekcí popisujeme postup receptu v angličtině.
Chcete vašemu anglicky mluvícímu příteli popsat, jakým způsobem připravujete své oblíbené jídlo a nevíte, jak na to?
Pojďme se podívat na dnešní recept (recipe) a naučit se tak něco nového. Článek je vhodný i pro začínající studenty.
Jako první se podíváme na ingredience (ingredients)
Budeme potřebovat:
- jehněčí (lamb) nebo hovězí (beef)
- já použila 700 g masa z hovězího krku
- 4 stroužky česneku (4 garlic cloves)
- 1 větší cibule (one larger onion)
- 3 mrkve (three carrots)
- 1 petržel (one parsley)
- kousek celeru (a small piece of celery)
- 1 červená paprika (one red pepper)
- kousek pórku (a small piece of leek)
- 2 lžíce tymiánu (two tablespoons of thyme)
- 1 lžička soli (one teaspoon of salt)
- půl lžičky mletého černého pepře (half a teaspoon of ground black pepper)
- půl litru hovězího vývaru (half a litre of beef broth)
- 2 lžíce Worcestrové omáčky (two tablespoons of Worcester sauce)
- 250 ml černého piva – Guinness (250 millilitres of black beer)
A teď přílohy: (Side dishes)
Můžete podávat s vařeným nebo opečeným bramborem (boiled or roast potatoes), já použila Gnocchi a druhý den chléb (bread).
Jdeme na postup (recipe instructions)
Připravte si marinádu (Prepare a marinade of salt, pepper, thyme, Worcestershire sauce, and beer).
Nakrájejte maso na kostky a na jednu hodinu ho naložte do připravené marinády. (Cut the meat into cubes and marinate it in the prepared marinade for one hour).
Připravte si zeleninu – nakrájejte ji na kolečka nebo na kostky. (Prepare vegetables – cut them into rounds or cubes).
Ve větším hrnci si na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek. (Fry the chopped onion and garlic in oil in a larger pot).
Přidáme marinované maso (bez marinády) a restujeme. (Add marinated meat – without marinade and roast).
Přidejte nakrájenou zeleninu a vše orestujte. (Add the sliced vegetables and fry everything).
Přilijte vývar, zbytek marinády a promíchejte. (Pour the broth, the rest of the marinade and mix).
Rozpalte troubu na 200 °C a pod pokličkou pečte cca 2 hod. Průběžně jídlo míchejte a kontrolujte. (Heat the oven to 200 degrees Celsius and bake under the pot lid for about 2 hours. Stir and check the meal continuously).
Je hotovo a můžete podávat. (It’s done and ready to serve!)
Dobrou chuť! Enjoy your meal!
Chcete dostávat nové články e-mailem? Přihlaste se k odběru newsletteru. Dozvíte se o kultuře anglicky mluvících zemí, naučíte se novou slovní zásobu a gramatiku.